Algemene informatie

Het assessment neemt een belangrijke plaats in binnen de sollicitatie procedure van veel bedrijven. Veel mensen vallen onnodig af door een slechte assessment score. Het voordeel is dat je je goed kunt voorbereiden op assessment. Als je gaat oefenen voor het assessment zorg er dan voor dat je: weet wat je moet oefenen, een goede planning maakt en alles uiteindelijk goed oefent. Hieronder vind je alle informatie om je optimaal voor te bereiden op jouw assessment.

Elke assessment bestaat uit verschillende onderdelen. Denk hierbij aan cijferreeksen, teksten analyseren en figuurreeksen. De meeste assessments toetsen op drie tot vijf verschillende onderdelen. Waarbij de kandidaat op drie verschillende vaardigheden wordt getoetst: logisch, verbaal en cijfermatig redeneren.

Deze vaardigheden heb je als sollicitant tijdens, voor of na je studie al goed ontwikkeld. Het probleem op het assessment is dat deze op onverwachte wijze getoetst worden. Het voordeel is dat je je goed kunt voorbereiden op deze manier van toetsen.

Op Hellotest vind je voor de grootste assessmentbureaus op maat gemaakte cursussen. Elke cursus bereid je voor op één of meer onderdelen van het assessment. Hierdoor raak je bekend met de manier van toetsen en kom je voor minder verrassingen te staan.

Assessment oefenen leidt er in de praktijk meestal toe dat je zowel het assessment haalt als je mede kandidaten achter je laat qua score. Het assessment halen is een vereiste om door te gaan naar de volgende ronde. Beter scoren dan andere kandidaten vergroot jouw kans om geselecteerd te worden. Assessment oefenen heeft dus zin.

Optimaal voorbereiden

Om maximaal resultaat te behalen op het assessment dien je je goed voor te bereiden. Dit doe je door de volgende stappen door te lopen:

Onderzoek wat je moet voorbereiden

De eerste en belangrijkste stap is om vast te stellen wat je moet voorbereiden. Als je een assessment moet maken ontvang je hierover bericht. In dit bericht staat vaak bij welk assessmentbureau het assessment wordt afgenomen. Als dat niet vermeld wordt kun je in het bedrijvenoverzicht kijken of jouw bedrijf erbij staat. Daar staat precies aangegeven wat je moet oefenen. Staat jouw bedrijf er niet tussen? Neem dan contact met ons op, waarschijnlijk kunnen wij je helpen vaststellen wat je moet voorbereiden.

Plan de voorbereiding in

Het duurt vaak langer om je voor te bereiden dan je denkt. Al onze assessment cursussen bestaan uit meerdere lessen en oefentoetsen. Voor een les met bijbehorende quiz moet je al snel rekenen op een half uur tot een uur tijdsbesteding. Een oefentoets duurt ongeveer een half uur. Plan de voorbereiding goed in, zorg ervoor dat je niet alles op één dag probeert te doen. Let er ook op dat je niet de dag voor het assessment pas gaat oefenen. Als je dan ergens tegenaan loopt is het vaak te laat.

Oefen de onderdelen

Het belangrijkste is natuurlijk om de onderdelen daadwerkelijk te oefenen. Zorg ervoor dat je alle lessen en bijbehorende quizzen goed doorneemt. Elke les is voorzien van specifieke oefenvragen die de les toetsen. Na het maken van de vragen krijg je te zien hoeveel vragen je goed had en kun je de antwoorden bekijken. Herhaal de oefenvragen tot je tenminste 70% goed hebt. Na de lessen kun je je oefentoetsen maken. Deze zijn speciaal bedoeld om het niveau van het assessment te benaderen.

Overzicht van bureaus en getoetste oefeningen

Het assessment toetst met verschillende vragen over verschillende onderdelen het werk- en denkniveau van de kandidaat. Afhankelijk van het bedrijf of de overheidsinstelling waar je gaat solliciteren verschillen de getoetste onderdelen. Voor een aantal van deze onderdelen heb je rekenvaardigheden nodig.

Als je een assessment moet maken ontvang je een brief waarin staat bij welk assessmentbureau het assessment wordt afgenomen. Hieronder vind je een overzicht van verschillende assessmentbureaus, de bijbehorende onderdelen en of je rekenvaardigheden nodig hebt:

SHL Cubiks LTP GITP Meurs HFM
Cijferreeksen X X X
Figuurreeksen X X X X X
Matrixen X X
Teksten X X
Tabellen X X X
Analogieën X X X
Diagrammen X
Syllogismen X